Diabetinė dieta: ką galima valgyti, ko vengti, ar tai sveika ir kaip pradėti

Aleksandra
Sukūrė
9 min. skaitymo

Diabetinė dieta – tai mitybos planas, skirtas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti vartojant sveiką maistą, pavyzdžiui, daržoves, liesus baltymus ir neskaldytus grūdus, ribojant rafinuotus angliavandenius ir cukrų.

Svarbiausi veiksniai yra valgymo planavimas, konkrečių maisto produktų pasirinkimas, nauda sveikatai ir galimi trūkumai, kurie toliau nagrinėjami šiame pranešime.

Ką galite valgyti laikydamiesi diabetinės dietos?

Diabetinę dietą gali sudaryti įvairūs maistingi maisto produktai, kurie gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Maitinančios daržovės, tokios kaip špinatai, brokoliai ir paprikos, aprūpina būtinomis skaidulomis ir vitaminais, nesukeliančiais cukraus kiekio kraujyje šuolių. Subalansuoti vaisiai, pvz., uogos ir citrusiniai vaisiai, pasižymi antioksidantais ir vitaminu C, o vidutinio cukraus turintys vaisiai, pvz., obuoliai ir bananai, gali būti vartojami kontroliuojamomis porcijomis.

Baltymų šaltiniai, pavyzdžiui, liesa mėsa, riebi žuvis ir augalinės kilmės baltymai, gali padėti pasisotinti ir palaikyti raumenis. Pilno grūdo grūdai, įskaitant avižas ir kvinoją, gali palaikyti stabilų gliukozės kiekį. Riešutuose, sėklose ir avokaduose esantys sveikieji riebalai gali pagerinti širdies sveikatą. Pasirinkus šiuos maisto produktus galima sukurti subalansuotą požiūrį į veiksmingą diabeto valdymą.

Ko vengti laikantis diabetinės dietos?

Maisto produktai, kurių reikia vengti laikantis diabetinės dietos, yra rafinuoti angliavandeniai, saldūs maisto produktai, perdirbta ir raudona mėsa, riebūs pieno produktai ir keptas maistas. Rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip balta duona, makaronai ir kepiniai, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Saldžių maisto produktų, įskaitant konservuotus vaisius sirupe ir batonėlius, dėl didelio cukraus kiekio gali tekti mažinti.

Perdirbta ir raudona mėsa, pavyzdžiui, dešrelės ir kepta paukštiena, gali sukelti sveikatos komplikacijų. Geriausia vengti daug riebalų turinčių pieno produktų ir sočiųjų riebalų, įskaitant neriebų sūrį ir sviestą. Be to, keptas maistas ir transriebalai, esantys supakuotuose užkandžiuose ir gruzdintuvėse, gali turėti neigiamos įtakos bendrai sveikatai. Šių maisto produktų atsisakymas gali padėti geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti ilgalaikę gerą savijautą.

Ar diabetinė dieta yra sveika?

Diabetinė dieta gali būti labai sveika. Joje daugiausia dėmesio skiriama maistinių medžiagų turinčiam maistui, pavyzdžiui, neskaldytiems grūdams, daržovėms, liesiems baltymams ir sveikiems riebalams, ribojant pridėtinį cukrų ir rafinuotus angliavandenius. Toks subalansuotas makroelementų pasiskirstymas gali padėti kontroliuoti glikemiją ir pagerinti HbA1c lygį.

Dieta skatina valgio planavimo įvairovę, o tai gali padėti išvengti maistinių medžiagų trūkumo ir užtikrinti ilgalaikį dietos laikymąsi. Be to, porcijų kontrolė gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Širdies ir kraujagyslių sistemai maistas gali būti labai naudingas, nes gali mažinti MTL cholesterolio kiekį, trigliceridų kiekį ir kontroliuoti kraujospūdį.

Lanksti dieta leidžia retkarčiais pasimėgauti skanėstais, taip padidinant tvarumą. Apskritai diabetinė dieta ne tik padeda gydyti cukrinį diabetą, bet ir gali būti naudinga visų gyventojų sveikatai, todėl tai yra sveikatai palankus pasirinkimas.

Ar diabetinė dieta padeda numesti svorio?

Diabetinė dieta gali būti veiksminga svorio metimo strategija. Tyrimai rodo, kad visapusiškai pakeitus gyvenimo būdą galima numesti 5-8 % svorio, gerokai pagerinti glikemijos valdymą ir sumažinti priklausomybę nuo vaistų.

Pabrėžiant mažo glikemijos indekso maisto produktus ir subalansuotus makroelementus, ši dieta gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir palengvinti laipsnišką svorio mažėjimą. Daug skaidulų turinčių maisto produktų ir liesų baltymų vartojimas gali paskatinti sotumo jausmą, o struktūruoti valgymo planai ir porcijų kontrolė gali padėti išvengti persivalgymo.

Be to, tokie vaistai, kaip GLP-1 agonistai, gali sustiprinti svorio metimo pastangas, ypač kai jie derinami su gyvenimo būdo pokyčiais. Apskritai diabetinė dieta gali padėti veiksmingai kontroliuoti svorį ir pagerinti medžiagų apykaitos sveikatą.

Kodėl diabetinė dieta gali būti blogas pasirinkimas?

Diabetinė dieta gali kelti keletą iššūkių, kurie gali pakenkti jos ilgalaikiam gyvybingumui kai kuriems žmonėms. Griežtas angliavandenių suvartojimo valdymas gali apsunkinti valgymo planavimą ir apriboti mitybos spontaniškumą.

Daug natrio turinčių perdirbtų ir riebių maisto produktų atsisakymas gali sukelti socialinių sunkumų ir potraukį maistui. Be to, mažai angliavandenių turinčios dietos gali kelti susirūpinimą dėl saugumo, ypač dėl hipoglikemijos asmenims, vartojantiems insuliną. Norint išlaikyti pastovias angliavandenių porcijas, gali prireikti nuolatinio mokymo ir stebėsenos, o tai kai kuriems gali būti našta.

Asmenims, turintiems specifinių sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, inkstų ar širdies ligų, gali tekti apskritai vengti ribojančių dietų. Apskritai šie veiksniai gali prisidėti prie to, kad laikui bėgant mityba tampa nepakankama ir jos nesilaikoma.

Kaip pradėti laikytis diabetinės dietos?

Norint užtikrinti veiksmingą cukraus kiekio kraujyje valdymą ir bendrą sveikatą, pradedant laikytis diabetinės dietos, gali prireikti apgalvoto požiūrio. Pirmenybę reikėtų teikti nekrakmolingoms daržovėms, pavyzdžiui, brokoliams ir špinatams, ir įtraukti neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, kvinoją ir ruduosius ryžius. Sotumo jausmą užtikrina liesi baltymų šaltiniai, įskaitant ant grotelių keptą paukštieną ir ankštines daržoves.

Svarbu mažinti pridėtinio cukraus ir rafinuotų grūdų kiekį, o vietoj jų rinktis sudėtinius angliavandenius. Naudojant „Diabeto lėkštės” metodą galima efektyviai sudėlioti maistą. Savaitės valgymo plano sudarymas gali sumažinti nuovargį priimant sprendimus, o angliavandenių suvartojimo stebėjimas gali padėti išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių.

Be to, asmenys turėtų stebėti cukraus kiekį kraujyje ir konsultuotis su gydytoju dėl individualių patarimų, kad užtikrintų tvarų ir sveikatai palankų požiūrį į savo mitybą. Geriamasis vanduo taip pat svarbus bendrai sveikatai palaikyti.

Ar diabetinė dieta veikia?

Gerai sustyguota diabetinė dieta gali veiksmingai reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti bendrą sveikatos būklę.

Sisteminės apžvalgos rodo, kad, sumažinus angliavandenių suvartojimą, 2 tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams gali pagerėti glikemijos kontrolė. Norint išvengti insulino šuolių, labai svarbu angliavandenius subalansuoti su baltymais ir sveikaisiais riebalais. Be to, pirmenybę teikiant daug skaidulų turinčiam maistui, pavyzdžiui, daržovėms ir neskaldytiems grūdams, galima sulėtinti gliukozės pasisavinimą.

Mitybos modeliai, įskaitant Viduržemio jūros regiono ir DASH dietas, yra susiję su geresniu A1C lygiu. Be to, bent 5 % sumažėjęs svoris gali būti susijęs su reikšmingu glikemijos rodiklių pagerėjimu.

Ar laikydamiesi diabetinės dietos galite gerti kavą?

Kava gali būti įtraukta į diabetinę dietą, tačiau paprastai rekomenduojama gerti paprastą juodą kavą. Trumpalaikis kavos vartojimas, ypač dėl kofeino, gali padidinti gliukozės kiekį po valgio ir sumažinti jautrumą insulinui. Tyrimai rodo, kad išgėrus du puodelius cukraus kiekis kraujyje gali padidėti 8 %.

Tačiau ilgalaikis 3-4 puodelių per dieną vartojimas gali būti siejamas su 25 % mažesne rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu. Reikėtų vengti saldžiųjų priedų, o po vartojimo būtina stebėti cukraus kiekį kraujyje, nes individualus toleravimas gali skirtis. Renkantis kavą be kofeino arba vartojant kofeiną ne valgio metu, galima sušvelninti neigiamą poveikį ir mėgautis kava kaip subalansuotos mitybos dalimi.

Ar avižiniai dribsniai ir ryžiai leidžiami diabetinės dietos metu?

Avižinius dribsnius ir ryžius galima įtraukti į diabetinę dietą, jei jie vartojami saikingai ir tinkamai paruošti. Dėl mažesnio glikeminio indekso ir didesnio skaidulų kiekio avižos gali geriau reguliuoti cukraus kiekį kraujyje nei dauguma ryžių rūšių. Viename puodelyje virtų avižų gali būti 4 g skaidulinių medžiagų, o ryžiuose – 1-3 g.

Norint optimizuoti jų poveikį, patartina šiuos maisto produktus derinti su baltymais arba sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, riešutus su avižomis arba daržoves su ryžiais. Pasirinkus mažiau apdorotas avižas ir ruduosius ryžius, galima padidinti skaidulinių medžiagų kiekį ir sumažinti glikeminę reakciją. Labai svarbu kontroliuoti porcijų kiekį; veiksmingai valdyti suvartojamų angliavandenių kiekį gali padėti 125 ml (½ puodelio) virtų patiekalų.

Kitos panašios dietos, kurias galite išbandyti

Alternatyvios dietos gali suteikti diabetu sergantiems asmenims įvairių būdų, kaip valdyti savo būklę mėgaujantis įvairiais maisto produktais.

Viduržemio jūros regiono dieta gali pabrėžti sveiką maistą, sveikus riebalus ir saikingą angliavandenių kiekį, skatinantį širdies sveikatą. Keto dieta gali būti orientuota į mažą angliavandenių kiekį, akcentuojant riebalus ir baltymus.

Amerikos diabeto asociacijos patvirtinta DASH dieta, kuri naudinga širdžiai, gali pabrėžti mažą natrio kiekį ir subalansuotą maistą. Paleo dieta gali skatinti sveiką maistą, tačiau vengti grūdų ir pieno produktų, o tai veiksmingai padeda trumpam numesti svorio.

Galiausiai, Pietų paplūdimio dieta gali būti taikoma laipsniškai, palaipsniui grąžinant angliavandenius, taip palaikant ilgalaikę mitybą ir skatinant sveikų riebalų vartojimą. Kiekvienas iš šių variantų gali suteikti unikalios naudos, atitinkančios individualius pageidavimus.

Palikite komentarą