Lecitinas yra riebalinė medžiaga, randama augalų ir gyvūnų audiniuose, atliekanti svarbų vaidmenį palaikant ląstelių membranų vientisumą, gerinant virškinimą ir reguliuojant cholesterolio kiekį. Jame gausu fosfolipidų, kurie būtini smegenų veiklai ir bendrai sveikatai.
Apie lecitino naudą, galimą šalutinį poveikį, maistingumą ir tinkamą vartojimą, taip pat apie lecitino ir omega-3 riebalų rūgščių ryšį rašoma šiame pranešime.
Trumpai
- Lecitinas skatina sveiką cholesterolio kiekį, didina DTL kiekį ir mažina MTL kiekį, todėl gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Dažniausiai pasitaikantis šalutinis poveikis yra virškinimo trakto sutrikimai, hormonų pokyčiai ir alerginės reakcijos jautriems asmenims.
- Maistiniu požiūriu lecitinas turi 700-800 kalorijų ir 53-67 g riebalų 100 g, beveik nėra baltymų ar angliavandenių.
- Rekomenduojamos paros dozės skiriasi priklausomai nuo poreikių, o bendra riba suaugusiesiems yra 5000 mg per dieną.
- Lecitinas yra emulsiklis, gerinantis virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą, papildantis subalansuotos mitybos omega-3 riebalų rūgštis.
Potenciali nauda
Potenciali lecitino nauda gali būti sveika cholesterolio koncentracija ir virškinimo sistemos reguliavimas. Lecitinas gali padidinti DTL cholesterolio kiekį ir sumažinti MTL cholesterolio kiekį, todėl gali sumažėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tyrimai rodo, kad vartojant lecitino, gali labai sumažėti bendrasis ir MTL cholesterolio kiekis.
Be to, lecitinas gali būti natūralus emulsiklis, gerinantis riebalų virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą. Jo gebėjimas palaikyti tulžies gamybą gali dar labiau pagerinti virškinimo sistemos sveikatą, todėl jis yra vertingas priedas asmenims, siekiantiems pagerinti širdies ir kraujagyslių bei virškinimo sistemos būklę.
Galimas šalutinis poveikis
Galimas šalutinis lecitino poveikis gali pasireikšti virškinimo trakto sutrikimais, tokiais kaip viduriavimas, pykinimas ir skrandžio skausmas. Ypač sojų lecitinas gali turėti hormoninį poveikį, dėl kurio gali sutrikti pusiausvyra, ypač vyrams, gali sumažėti testosterono kiekis ir paveikti vaisingumą. Asmenims, alergiškiems sojos produktams, gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos, įskaitant dilgėlinę ir niežulį.
Kai kurie vartotojai gali pranešti apie neryškų matymą ar galvos svaigimą po vartojimo. Nėščios moterys ir vaikai turėtų būti atsargūs, nes hormoniniai sutrikimai gali kelti pavojų vaisiaus vystymuisi ir augimui. Nors lecitinas paprastai laikomas saugiu, būtina žinoti apie šį galimą šalutinį poveikį.
Maistinė informacija, kalorijos
Maistinė informacija: Lecitinas
- Kalorijos: 700-800 kalorijų 100 gramų
- Riebalų kiekis: Nuo 53 iki daugiau kaip 67 gramų 100 gramų
- Sotieji riebalai: iki 10 gramų 100 gramų saulėgrąžų lecitino
- Baltymų: Beveik nėra
- Angliavandeniai: Beveik nėra
- Cholesterolis: Be cholesterolio
Lecitinas gali būti koncentruotas kalorijų šaltinis ir yra daugiausia sudarytas iš riebalų. Jis gali neturėti daug vitaminų ar mineralinių medžiagų.
Geri lecitino šaltiniai:
- Sojų lecitinas
- Saulėgrąžų lecitinas
Įprasti maisto produktai, kurių sudėtyje yra lecitino:
- Perdirbti maisto produktai
- Kepiniai
- Šokoladas
- Margarinas
- Maisto papildai
Rekomenduojama suvartoti nuo 1 iki 3 gramų, o siekiant tam tikrų sveikatos tikslų – iki 10 gramų. Tačiau dozavimas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus, todėl prieš pradėdami vartoti maisto papildus pasitarkite su gydytoju arba asmeniniu treneriu. Geriamasis vanduo yra svarbus bendrai sveikatai.
Vartojimo ir dozavimo rekomendacijos
Bendros dozavimo rekomendacijos rekomenduoja neviršyti 5000 mg per dieną.
Specifinėms ligoms gydyti gali būti vartojama nuo 3,2 iki 6 g uždelsto atpalaidavimo fosfatidilcholino sergant opiniu kolitu, nuo 1200 mg iki 1 valgomojo šaukšto keturis kartus per dieną krūtimi maitinančioms moterims, kurių pieno latakai užsikimšę, ir nuo 600 iki 1200 mg per dieną menopauzės simptomams palengvinti.
Mastitui gydyti kai kurie ekspertai siūlo nuo 5 iki 10 gramų per parą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dozės gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus, todėl prieš pradėdami vartoti bet kokius papildus pasitarkite su gydytoju arba asmeniniu treneriu.
Lecitino vartojimas gali neapsiriboti vien jo maistine sudėtimi, jis gali būti naudingas esant įvairioms sveikatos būklėms ir siekiant sveikatos tikslų.
Lecitinas ir omega-3 riebalų rūgštys
Lyginant lecitiną ir omega-3 riebalų rūgštis, būtina suvokti, kaip kiekvienas papildas veikia skirtingai ir kaip jie gali konkuruoti tarpusavyje dėl naudos sveikatai. Lecitinas – natūralus junginys, kurio gausu ląstelių membranose, visų pirma veikia kaip emulsiklis, gerinantis aliejaus ir vandens mišinių stabilumą ir palengvinantis virškinimą. Jo gebėjimas pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą ir palaikyti ląstelių funkciją yra svarbus privalumas, tačiau lecitino nauda gali būti labiau netiesioginė, palyginti su tiesioginiu omega-3 riebalų rūgščių poveikiu.
Kita vertus, omega-3 riebalų rūgštys yra gerai žinomos dėl savo svarbaus vaidmens skatinant širdies sveikatą ir kognityvinę funkciją, kurį lemia jų stiprios priešuždegiminės savybės. Šios riebalų rūgštys laikomos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, t. y. organizmas negali jų pasigaminti pats ir turi jų gauti su maistu arba papildais. Ši tiesioginė įtaka širdies ir kraujagyslių bei smegenų sveikatai skiria omega-3 nuo lecitino.
Nors abu papildai gali prisidėti prie bendros sveikatos gerinimo, jų nauda gali visiškai nesutapti. Pavyzdžiui, lecitinas gali nesuteikti tokios pat širdies ir kraujagyslių sistemos paramos kaip omega-3. Kita vertus, omega-3 nėra emulsikliai, o tai reiškia, kad jie negali palaikyti virškinimo taip, kaip lecitinas.
Be to, ir vieni, ir kiti turi galimų trūkumų. Lecitinas kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinamojo trakto diskomfortą, o omega-3 riebalų rūgštys, vartojamos per dideliais kiekiais, gali sukelti kraujo skystėjimą ir kitą šalutinį poveikį.
Galiausiai tiek lecitinas, tiek omega-3 riebalų rūgštys atlieka skirtingus vaidmenis ir gali papildyti vienas kitą, kai yra įtraukiami į subalansuotą mitybą. Tačiau norint pagerinti sveikatos būklę labai svarbu suprasti jų unikalias savybes ir tai, kaip jos gali tarpusavyje konkuruoti arba sąveikauti.
Kokias ligas ar simptomus lecitinas gali padėti gydyti ar palengvinti?
Lecitinas gali būti naudingas daugeliui sveikatos būklių, įskaitant Parkinsono ligą, demenciją, virškinimo problemas, kepenų sveikatą ir odos ligas. Kartais svarstoma galimybė lecitiną naudoti gydant Parkinsono ligą, nors esminių įrodymų, patvirtinančių lecitino veiksmingumą, yra nedaug. Be to, jis gali padėti gydyti demenciją, nes jo šalininkai teigia, kad dėl sudėtyje esančio cholino jis gali pagerinti kognityvines funkcijas.
Be to, lecitinas gali padėti spręsti virškinimo problemas ir palengvinti opinio kolito simptomus. Pripažįstama, kad jis skatina kepenų sveikatą ir gydo kepenų suriebėjimo ligas. Be to, dėl lecitino drėkinamųjų savybių jį galima naudoti gydant tokias odos ligas kaip egzema ir dermatitas. Nors šie galimi privalumai yra daug žadantys, žmonės lecitiną turėtų vartoti atsargiai, atsižvelgdami į galimą šalutinį poveikį ir sąveiką.
Lecitinas: DUK
Ar lecitinas saugus vaikams ir nėščioms moterims?
Lecitino saugumas vaikams ir nėščioms moterims gali būti neaiškus. Dozavimas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus, todėl dėl konkrečios dozavimo informacijos visada pasitarkite su gydytoju. Gali kilti sveikatos problemų, ypač susijusių su alergijomis ir biocheminiais pokyčiais, todėl atsargiai vartokite papildų be gydytojo konsultacijos.
Ar lecitino galima gauti iš maisto šaltinių?
Lecitino galima gauti iš maisto šaltinių, ypač kiaušinių trynių ir sojų. Kiaušinių tryniai yra gausus lecitino šaltinis, o iš sojos gautas lecitinas gali būti perdirbamas ir naudojamas įvairioms kulinarinėms reikmėms.
Kaip lecitinas sąveikauja su vaistais?
Lecitino sąveika su vaistais gali kelti potencialią nepageidaujamų reakcijų riziką, nes ji iš esmės nedokumentuota. Derinant jį su kitomis medžiagomis patariama elgtis atsargiai, todėl svarbu pasikonsultuoti su gydytoju dėl tinkamų rekomendacijų ir saugumo.
Kokie yra skirtingi lecitino papildų tipai?
Įvairių rūšių lecitino papildai apima sojų lecitino alternatyvas, pavyzdžiui, saulėgrąžų ir kiaušinių lecitiną, taip pat ne sojų lecitino šaltinius, pavyzdžiui, rapsų sėklų lecitiną. Kiekvienas jų gali pasižymėti unikaliomis savybėmis, atitinkančiomis įvairias mitybos nuostatas ir poreikius.
Kaip laikyti lecitiną, kad jis būtų optimalaus šviežumo?
Kad lecitinas būtų idealiai šviežias, jį galima laikyti tinkamoje 15 laipsnių Celsijaus ar žemesnėje temperatūroje, naudojant tinkamo tipo talpyklas, pavyzdžiui, sandarias, tvirtas, apsaugotas nuo šviesos ir drėgmės.