Vynuogių sėklų aliejus: nauda, šalutinis poveikis, maistingumo faktai, naudojimas ir dar daugiau

Aleksandra
Sukūrė
8 min. skaitymo
% Vynuogių sėklų aliejus: nauda, šalutinis poveikis, maistingumo faktai, naudojimas ir dar daugiau

Vynuogių sėklų aliejus – tai iš vynuogių sėklų išgaunamas aliejus, pasižymintis dideliu polinesočiųjų riebalų, antioksidantų ir vitamino E kiekiu.

Toliau šiame pranešime nagrinėjama galima nauda sveikatai, galimas šalutinis poveikis, unikalus maistinis profilis ir įvairūs vynuogių kauliukų aliejaus naudojimo būdai, taip pat jo palyginimas su vitaminu E.

Trumpai

  • Vynuogių sėklų aliejus yra naudingas, pavyzdžiui, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažina uždegimus ir gerina odos bei plaukų išvaizdą.
  • Galimas šalutinis poveikis – virškinimo sutrikimai, kvėpavimo takų simptomai ir alerginis jautrumas, todėl tam tikros grupės žmonių turi būti atsargūs.
  • Maistine prasme viename valgomajame šaukšte yra maždaug 120 kalorijų, 13,6 g visų riebalų ir natūralus vitamino E šaltinis.
  • Rekomenduojama vartoti nuo 1 iki 3 gramų per parą, ne daugiau kaip 10 gramų, todėl rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
  • Vynuogių sėklų aliejus yra universalus maisto ruošimui ir kosmetikai, suteikia polinesočiųjų riebalų ir antioksidantų, palyginti su vitamino E papildais.

Galimi privalumai

Potenciali vynuogių sėklų aliejaus nauda gali būti tokia: geresnė širdies ir kraujagyslių sveikata, mažesnis uždegimas, geresnė odos ir plaukų išvaizda. Daug antioksidantų turintis vynuogių sėklų aliejus gali palaikyti širdies sveikatą gerindamas lipidų profilį ir mažindamas uždegimą. Jo antimikrobinės savybės gali padėti kovoti su infekcijomis ir prisidėti prie bendros gerovės. Vitamino E sudėtyje esantis vitaminas gali sustiprinti antioksidacines savybes ir dar labiau sustiprinti širdies sveikatą.

Be to, vynuogių sėklų aliejus gali būti svarbus kepenų sveikatai, nes jame esančios polinesočiosios riebalų rūgštys gali padėti mažinti uždegimą ir gerinti medžiagų apykaitą.

Be to, vynuogių sėklų aliejus dėl savo drėkinamųjų ir senėjimą stabdančių savybių yra populiarus odos ir plaukų priežiūros produktų ingredientas. Dėl universalaus panaudojimo vynuogių sėklų aliejus yra vertingas tiek mitybos, tiek grožio priemonių priedas.

Galimas šalutinis poveikis

Galimas šalutinis vynuogių sėklų aliejaus poveikis gali pasireikšti virškinimo sutrikimais, tokiais kaip viduriavimas ir skrandžio sutrikimai, kvėpavimo takų simptomais, tokiais kaip gerklės skausmas, ir neurologiniu poveikiu, įskaitant galvos skausmą ir svaigimą.

Alerginis jautrumas kelia didelį susirūpinimą, ypač vynuogėms alergiškiems asmenims, nes reakcijos gali pasireikšti odos bėrimu arba sunkiais simptomais, dėl kurių reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Nėščioms moterims ir vaikams yra kontraindikacijų, o asmenys, turintys sveikatos sutrikimų, prieš vartodami turėtų pasitarti su gydytoju.

Be to, vynuogių kauliukų aliejus gali sąveikauti su tam tikrais medikamentais, todėl asmenims, turintiems specifinių sveikatos problemų, rekomenduojama būti atsargiems.

Maistinė informacija, kalorijos

Maistinė informacija apie vynuogių sėklų aliejų:

  • : Apie 120 kalorijų viename valgomajame šaukšte.
  • Iš viso riebalų: 13,6 g
  • Sotieji riebalai: apie 1 gramas
  • Polinesotieji riebalai: apie 9,5 gramo
  • Mononesotieji riebalai: apie 2,2 gramo
  • Cholesterolis: 0 mg
  • Angliavandeniai: 0 gramų
  • Baltymai: 0 gramų
  • Vitaminai: Sudėtyje yra vitamino E.
  • Antioksidantai: Sudėtyje yra fenolinių antioksidantų.

Nauda sveikatai:

vynuogių sėklų aliejus gali būti geras omega-6 riebalų rūgščių ir linolo rūgšties šaltinis, kuris gali būti naudingas sveikatai.

Kulinarinis naudojimas:

Vynuogių sėklų aliejus dėl aukštesnės dūmingumo temperatūros, palyginti su alyvuogių aliejumi, gali būti tinkamas kepimui ir kepimui aukštoje temperatūroje.

Rekomendacija:

Svarbu pasikonsultuoti su gydytoju dėl individualių mitybos patarimų.

Vartojimas ir dozavimo rekomendacijos

Konkrečios vynuogių kauliukų aliejaus dozavimo rekomendacijos nėra nusistovėjusios. Vynuogių sėklų aliejus dažniausiai naudojamas maisto ruošimui ir kosmetikai, o ne kaip standartizuotas maisto papildas.

  • Konkrečių rekomendacijų dėl vynuogių sėklų aliejaus dozavimo yra nedaug.
  • Asmenims, kuriems trūksta geležies, dėl sumažėjusios absorbcijos rekomenduojama elgtis atsargiai.
  • Kokybės kontrolės problemos kyla dėl nepakankamo vaistažolių papildų reglamentavimo.
  • Prieš vartojimą rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Rekomenduojama suvartoti nuo 1 iki 3 gramų, o siekiant tam tikrų sveikatos tikslų – iki 10 gramų. Tačiau dozavimas gali skirtis priklausomai nuo konkretaus žmogaus, todėl prieš pradėdami vartoti maisto papildus pasitarkite su gydytoju arba asmeniniu treneriu.

Palyginimas su vitaminu E

Ir vynuogių kauliukų aliejus, ir vitaminas E yra labai naudingi sveikatai, ypač dėl savo antioksidacinių savybių, tačiau jie pasižymi skirtingomis savybėmis ir taikymo sritimis, dėl kurių skiriasi vienas nuo kito. Vynuogių sėklų aliejų sudaro polinesotieji riebalai ir polifenoliai, kurie palaiko širdies sveikatą ir yra universalūs tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Tuo tarpu vitaminas E yra vienintelė antioksidacinė maistinė medžiaga, dažniausiai vartojama kaip papildas arba naudojama lokaliai.

Vienas pagrindinių vynuogių sėklų aliejaus privalumų yra tas, kad jame yra nemažai vitamino E; vienas valgomasis šaukštas gali patenkinti didelę dalį rekomenduojamos šio antioksidanto paros normos. Todėl vynuogių kauliukų aliejus yra ne tik sveikas kepimo aliejus, bet ir natūralus vitamino E šaltinis odai ir plaukams stiprinti. Tačiau jo polinesotieji riebalai, palyginti su kitais aliejais, gali būti mažiau stabilūs aukštoje temperatūroje, o tai gali būti trūkumas tam tikrose maisto ruošimo srityse.

Kita vertus, vitaminas E, kaip atskiras maisto papildas, yra plačiai pripažintas dėl tikslingos antioksidacinės paramos, skatinančios odos sveikatą ir kovojančios su oksidaciniu stresu. Koncentruotą vitaminą galima tiksliai dozuoti, tačiau jam trūksta papildomos naudos sveikatai, kurią teikia vynuogių kauliukų aliejuje esantys polifenoliai. Be to, kai kuriems žmonėms didelės vitamino E dozės gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, padidėjusią kraujavimo riziką.

Kokias ligas ar simptomus vynuogių sėklų aliejus gali padėti gydyti ar palengvinti?

Vynuogių sėklų aliejus gali palengvinti artrito simptomus, kvėpavimo takų ligas, pavyzdžiui, astmą, virškinimo sutrikimus ir odos ligas, pavyzdžiui, egzemą ir spuogus. Daugybė tyrimų rodo, kad šią gydomąją naudą lemia turtingos antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės.

Konkrečiai vynuogių kauliukų aliejus gali mažinti sąnarių uždegimą, valdyti kvėpavimo takų uždegimą, mažinti virškinamojo trakto uždegimą, raminti ir apsaugoti odą. Jo naudingosios sudedamosios dalys, įskaitant omega-6 riebalų rūgštis ir vitaminą E, atlieka svarbų vaidmenį stiprinant bendrą sveikatą ir sprendžiant konkrečius negalavimus. Šiuo metu atliekamais tyrimais siekiama toliau tirti šiuos galimus privalumus.

Vynuogių sėklų aliejus: DUK

Ar vynuogių sėklų aliejus saugus nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims?

Vynuogių sėklų aliejus gali būti saugus vietiniam naudojimui nėštumo metu, o jo saugumas žindymo laikotarpiu lieka neaiškus dėl ribotų tyrimų. Prieš vartojant vynuogių kauliukų produktus šiais laikotarpiais patartina pasitarti su gydytoju.

Ar galiu naudoti vynuogių sėklų aliejų plaukams ir odai?

Taip, vynuogių kauliukų aliejų galite naudoti plaukams ir odai. Naudojant vynuogių kauliukų aliejų plaukams ir odai, galima pagerinti plaukų augimą ir drėkinti odą. Lengvas aliejus veiksmingai įsigeria, todėl tinka įvairioms plaukų ir odos priežiūros priemonėms.

Kaip laikyti vynuogių sėklų aliejų, kad jis būtų šviežias?

Kad vynuogių sėklų aliejus būtų šviežias, jį galima laikyti ne aukštesnėje kaip 21 °C temperatūroje, sandariame inde. Laikymas tamsioje vietoje taip pat gali padėti išvengti oksidacijos ir išlaikyti jo kokybę.

Ar vynuogių sėklų aliejus tinka kepti aukštoje temperatūroje?

Vynuogių sėklų aliejus gali netikti kepimui aukštoje temperatūroje. Nors jis pasižymi aukšta dūmų temperatūra, jo naudojimas kulinarijoje gali būti ribotas dėl nestabilumo ir galimų kenksmingų šalutinių produktų, kurie susidaro pernelyg kaitinant.

Ar yra kokių nors žinomų sąveikų su vaistais?

Yra žinoma sąveika su vaistais, ypač su kraują skystinančiais vaistais, dėl kurios gali padidėti kraujavimo rizika. Taip pat patariama atsargiai vartoti vaistus nuo kraujospūdžio, nes vynuogių sėklų ekstraktas gali turėti įtakos jų veiksmingumui ir metabolizmui.