Padidėjęs skrandžio rūgštingumas – tai dažnas sutrikimas, kurio simptomai pasireiškia deginančiu pojūčiu krūtinėje, rūgšties skoniu burnoje, spaudimu ar skausmu po krūtinkauliu. Šie pojūčiai dažniausiai sustiprėja po valgio, ypač jei buvo vartotas riebus, keptas ar aštrus maistas. Norint efektyviai sumažinti rūgštingumą be vaistų, reikia koreguoti mitybą, keisti gyvenimo būdą ir taikyti tikslines natūralias priemones, kurios veikia gleivinę, stemplės rauką ir rūgšties gamybą.
Norint sumažinti rūgštingumą – pirmiausia reikia sumažinti jo priežastis
Skrandžio rūgštis kyla į stemplę dėl silpno apatinio stemplės rauko, antsvorio pilvo srityje, netinkamos mitybos, streso ar žalingų įpročių, tokių kaip rūkymas ir alkoholis. Refliuksas dažnai atsiranda žmonėms, kurie persivalgo, valgo naktimis ar dėvi per ankštus drabužius. Kai skrandžio turinys patenka į stemplę, jis dirgina jos gleivinę, todėl kyla rėmuo, užkimimas, kosulys, gali pasireikšti bronchų spazmai ir net dantų pažeidimai.
Refliuksą gali sukelti ir sumažėjęs, o ne padidėjęs rūgštingumas. Tai dažna vyresniame amžiuje, todėl svarbu įvertinti tikrąją problemą, o ne tik slopinti simptomus.
Kaip natūraliai sumažinti rūgštingumą?
Norint sumažinti skrandžio rūgštingumą liaudiškai, reikia veikti keliose kryptimis vienu metu: keisti mitybą, mažinti pilvo spaudimą, vengti provokuojančių produktų ir palaikyti skrandžio gleivinės pusiausvyrą.
Gerkite imbiero arbatą. Imbieras turi priešuždegiminių savybių. Gerkite šiltą imbiero arbatą po valgio arba ryte tuščiu skrandžiu – tai sumažina skrandžio dirginimą ir palaiko gleivinės apsaugą.
Naudokite obuolių sidro actą. 1 šaukštelis nefiltruoto obuolių acto su stikline šilto vandens 10 minučių prieš valgį padeda stimuliuoti virškinimą, ypač kai rūgštingumas yra sumažėjęs.
Valgykite bananus ir avižas. Bananai yra šarminiai, o avižos sugeria rūgšties perteklių. Šie maisto produktai padeda sušvelninti gleivinę ir išvengti rėmens.
Išbandykite alavijų sultis. Alavijų sultys ramina uždegiminę gleivinę. Gerkite 50–100 ml natūralių alavijų sulčių prieš valgį. Nevartokite, jei turite polinkį į viduriavimą.
Venkite provokuojančio maisto. Rūgštingumą didina šie produktai: pomidorai, citrusai, keptas maistas, gazuoti gėrimai, kava, alkoholis, šokoladas, mėtos, svogūnai, česnakai. Juos būtina eliminuoti, o vietoje jų rinktis virtas daržoves, grikius, ryžius, avižas, vištieną be odos, žuvį, liesą varškę.
Valgykite mažesnėmis porcijomis ir naktį nevalgykite. Rūgštingumas padidėja, kai skrandis perpildytas, ypač prieš miegą. Valgykite 5 kartus per dieną, nedideliais kiekiais. Paskutinis valgymas – likus 3 val. iki miego.
Pakelkite galvūgalį. Rūgšties kilimą sustabdo pakeltas viršutinės kūno dalies padėjimas. Naudokite pleišto formos pagalvę arba pakelkite lovos galvūgalį 15–20 cm.
Mesti rūkyti ir sumažinti alkoholį. Rūkymas silpnina stemplės rauką. Mesti rūkyti – būtina sąlyga norint ilgalaikio efekto. Alkoholis dirgina skrandį – net mažos jo dozės gali pabloginti būklę.
Sumažinkite stresą. Stresas didina rūgšties išsiskyrimą. Kasdien naudokite kvėpavimo technikas, vaikščiokite, venkite darbo po valgio ir ribokite emocinius dirgiklius.
Vartokite žoleles ir papildus
- Ramunėlių arbata ramina gleivinę ir mažina spazmus.
- Saldymedžio ekstraktas be glicirizinino (DGL) padeda atkurti skrandžio gleivinę.
- Linų sėmenų nuoviras sukuria gleivinį barjerą ir saugo skrandį.
- Topinambų, morkų ir grietinės mišinys efektyviai mažina uždegimą.
- Žalios bulvių sultys (2 šaukštai prieš valgį) neutralizuoja rūgštį.
Kada būtina pasitarti su gydytoju?
Jei rėmuo pasireiškia daugiau nei 2 kartus per savaitę, negerėja taikant natūralias priemones arba pastebimi kiti simptomai (kosulys, užkimimas, svorio kritimas), būtina atlikti virškinimo sistemos tyrimus ir atmesti rimtesnes patologijas, tokias kaip GERL ar H. pylori infekcija.
Norint sumažinti rūgštingumą liaudiškai, reikia veikti tiksliai ir nuosekliai – valgyti šarminį, namuose gamintą maistą, vengti provokuojančių produktų, atsisakyti žalingų įpročių ir taikyti žoleles bei fiziologinius metodus, padedančius palaikyti stemplės ir skrandžio gleivinės balansą. Tai ne tik malšina simptomus, bet ir pašalina jų priežastis.